Protože jsem si v poslední době (především kvůli rovnátkům, ale také díky tomu, že miluji sladké) oblíbila takové ty "jahodové dortíky" - perníky s jahodovou náplní v čokoládě, rozhodla jsem se vyrobit něco podobně chutnajícího. Nejprve jsem uvažovala nad řezy, ale nakonec zvítězila právě roláda.
Suroviny:
- Těsto:
- 6 vajec
- 120 g krystalového cukru
- 100 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- perníkové koření
- Krém:
- 1 celé máslo
- 350 jahod (přibližně)
- 6 lžic cukru (přibližně)
- 1 vanilkový puding
- Poleva
- 100 hořké čokolády nebo na vaření
- kousek másla
Nejprve ze všeho jsem si připravila perníkové koření. Nejsem si jistá, jestli existuje přímo nějaká kořenicí směs, každopádně já jsem v hmoždíři smíchala 1/2 lžičky skořice, 1/4 badyánové hvězdice, 2 hřebíčky. Chuť perníku byla ve výsledky spíše jemnější, kdo může hodně kořeněné a výrazné věci, doporučuji zdvojnásobit dávku :).
Recept na roládu je takový rodinný, prastarý, prostě taková naše rodinná "klasika". V robotu jsem nechala smíchat žloutky s cukrem, dokud se neumíchala krásná světlá pěna. Poté se do směsi po lžících vmíchá mouka, kakao a perníkové koření.
V jiné misce jsem ručním šlehačem vyšlehala bílky se špetkou soli a ušlehané je po trochách zamíchala do těsta. Těsto jsem rozetřela na pečicím papírem vyložený plech.
Roládu jsem pekla při 180° asi 8 minut. Pokud si nejste jistí, zda je upečená, doporučuji píchnout do těsta špejlí. Na špejli by nemělo těsto ulpít, měly by zůstat maximálně drobky upečeného těsta. Upečené, ještě horké, těsto zabalíme pomocí utěrky i s papírem do rolády a necháme vychladnout.
Roládu jsem pekla při 180° asi 8 minut. Pokud si nejste jistí, zda je upečená, doporučuji píchnout do těsta špejlí. Na špejli by nemělo těsto ulpít, měly by zůstat maximálně drobky upečeného těsta. Upečené, ještě horké, těsto zabalíme pomocí utěrky i s papírem do rolády a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Nejprve jsem si rozmrazila jahody (ale samozřejmě v létě lze použít čerstvé), a rozmixovala je ponorným mixérem spolu se 3 lžícemi cukru (podle chuti lze přidat více i méně). Do směsi jsem vmíchala vanilkový puding, minutku povařila na plotně dokud nezahoustnul a dala vychladit.
Povolené máslo jsem dala vyšlehat s dalšími 3 lžícemi cukru na světlý, hladký krém. Do něj se postupně po lžičkách (opravdu raději pomalu po kouskách, aby nevznikly hrudky) zašlehá i vychladlá jahodová směs. 2/3 krému jsem poté rozetřela po vnitřku rolády a zabalila. Zbytkem krému jsem roládu potřela z vrchu. Pokud vám roláda decentně praskne (jako i mě tentokrát), do praskliny rozetřete krém a normálně roládu zabalte, úplně se to v tom ztratí.
Pak už záleží jen na vás, zda roládu necháte takto nebo přidáte ještě čokoládu :). Já jsem rozlámala figaro čokoládu (je pro mě nejlepší kombinace co se týče poměru ceny a chuti) a s trochou másla ji rozpustila ve vodní lázní. Lžicí jsem pak roládu čokoládou polila, dala vychladit do lednice a bylo hotovo :).
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat