úterý 22. července 2014

Rybízové mámení: část I. - Rybíz alá "brusinky"

     Léto je v plném proudu a díky vysokým teplotám se dařilo i rybízu. Dostali jsme tak "darem" několik kilogramů a já přemýšlela, co z toho vyrobit. Protože se u nás doma holduje často hermelínu, padl nápad na vyrobení "brusinek". Na základě důkladné prohlídky internetových receptů a zpovídání naší rodiny jsem dospěla k následujícímu receptu:

  • 1 kg červeného rybízu
  • 650 g cukru krystal
  • 2 lžíce kyseliny citronové (nebo šťáva z menšího citronu)
  • vanilkový cukr
  • skořicový cukr
  • 2 hřebíčky
  • rum
     Hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři a všechny suroviny smícháme v silnostěném hrnci. Pomalu přivedeme k varu a vaříme asi 10-15 minut, než směs ztmavne. Po dobu varu odebíráme z vrchu pěnu. 




    Uvařenou směs plníme do předem řádně vymytých skleniček. Navrch dáme lžíci rumu, zašroubujeme a překlopíme dnem vzhůru asi na 10 min. Poté obrátíme zpět a nemusíme již sterilovat.



   Z tohoto množství mi vyšlo 5 menších skleniček (asi též od brusinek nebo sušených rajčat) a 3 "solo" mini skleničky :).


Žádné komentáře:

Okomentovat